fbpx

Жълт кантарион – вековният лечител

Жълтият кантарион, научно известен като Hypericum perforatum, е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Звъникови (Clusiaceae). То е известно също като кантарион, златен кантарион, светлоцветна трева, български здравец или българска трева. Растението е разпространено в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка.

Историята на кантариона е свързана с неговото използване в традиционната медицина през вековете. Отглеждането и употребата на St. John's Wort като лечебно средство се отстранява от древногръцката и римската култура. Гръцкият лекар Дискорид (Dioscorides) и римският природонаучен писател Плиний Стари (Pliny the Elder) описват ползите от кантариона за засилване на раните и противодействието на депресията. В средновековието кантарионът придобива репутация като средство срещу черната смърт и други епидемии. В народната медицина билката се използва и до днес за лечение на различни заболявания, включително депресия, тревожност, гастроинтестинални проблеми и рани.

Отглеждането на жълт кантарион е относително лесно. Той предпочита средно до добре дренирана почва и пълно слънце, но може да расте и в полусянка. Растението се размножава чрез семена или чрез разделяне на клоните. Кантарионът има светло зелени листа и жълти цветове, които са характерни за видовете от рода Hypericum. За да го отгледате, трябва да засадите семената или растенията в саксия или градински леха. Земята трябва да бъде добре подготвена и добре напоена. Когато се отглежда в градината, кантарионът често се срязва, за да стимулира растежа и да предотврати прекомерното разрастване.

Билката съдържа редица активни съставки, включително хиперфорин, хиперицин и флавоноиди, които се считат за отговорни за множеството ползи за здравето.
Жълтият кантарион съдържа разнообразни биологично активни съставки, които могат да допринесат за неговите ползи за здравето. Някои от основните съставки на жълтия кантарион включват:

Съставът на жълтия кантарион включва различни биоактивни съставки. Ето някои част от тях:

 1. Флавоноиди: В жълтия кантарион се съдържат различни флавоноиди, включително:
 2. Хиперфорин – Има антидепресантни свойства и се счита, че помага за подобряване на настроението и улесняване на симптомите на депресията.
 3. Хиперозид – Помага за намаляване на възпалението и подобряване на общото здраве на организма.
 4. Рутина – Той е известен със своите антиоксидантни свойства и може да помогне за подобряване на кръвообращението и здравето на кръвните съдове.
 5. Кверцетин  – Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението и укрепване на имунната система.
 6. Кемферол –  Антиоксидантно действие: Кемферолът е мощен антиоксидант, който помага на организма да се защити от свободните радикали и оксидативния стрес

Тези антиоксиданти могат да помогнат за защита на клетките от увреждане от свободните радикали.

 • Танини: Кантарионът съдържа танини, които са природни съединения с антиоксидантни свойства.
 • Ефирни масла: В жълтия кантарион са присъстват и ефирни масла, които придават на билката характерния му аромат.
 • Кумарини: Те са група съединения, които се намират в кантариона и могат да имат разнообразни фармакологични свойства.

Тези съставки работят съвместно, за да придадат на жълтия кантарион неговите характеристики и полезни свойства. Все пак, е важно да отбележим, че точният състав на жълтия кантарион може да варира в зависимост от фактори като местоположение, условия на растеж и методи на събиране.

Жълтият кантарион е известен със своите полезни свойства и се използва за лечение на различни заболявания. Ето някои от ползите на жълтия кантарион:

 1. Антидепресант:  Жълтият кантарион се използва като естествен алтернативен метод за подпомагане на управлението на депресията, подобряване на настроението и намаляване на симптомите на тревожност. Жълтият кантарион се използва като естествена алтернатива на антидепресантите. Някои изследвания показват, че той може да подобри настроението и да помогне при леки до умерени депресии. Той може да се използва самостоятелно или в комбинация с други терапии.
 2. Противовъзпалителен и противоалергичен ефект: Билката се използва за облекчаване на възпалението в тялото и за облекчаване на алергични реакции. Това може да бъде полезно при различни състояния, като артрит, урогенитални инфекции и дихателни проблеми.
 3. Ускоряване на заздравяването на рани: Жълтият кантарион се използва за лечение на рани и изгаряния. При външна употреба, той помага за стимулиране на процеса на регенерация на кожата и има антисептични свойства.
 4. Той може да помогне за ускоряване на процеса на зарастване на кожните тъкани и да има антисептични свойства.
 5. Подобряване на състоянието на кожата: Жълтият кантарион се използва за лечение на различни кожни проблеми, включително себорейни дерматити, акне и екзема. Той може да помогне за намаляване на възпалението, успокояване на раздразненията, подобряване на общото състояние на кожата и борба с бактериални инфекции.
 6. Успокояващ ефект: Жълтият кантарион се използва за облекчаване на стрес, тревожност и безсъние. Той може да помогне да се подобри качеството на съня и да се намали нервността.
 7. Болки и възпаления: Жълтият кантарион се използва за облекчаване на болки и възпаления, свързани със състояния като артрит и мускулни напрежения. Той може да има противовъзпалителен и аналгезиращ ефект.
 8. Сърдечно-съдово здраве: Жълтият кантарион може да бъде използван за подпомагане на здравето на сърцето и кръвоносната система. Някои изследвания са показали, че той може да подобри кръвообращението, да намали нивата на холестерол и да поддържа здравословното функциониране на сърцето.
 9. Други приложения: Жълтият кантарион може да се използва и за лечение на урогенитални инфекции, нарушения на храносмилателната система, нервни разстройства и съня.

Билката намира приложение, както за външно, така и за вътрешно ползване.
Запарка от билката може да направите в съотношение 1 с.л. билка към 250 мл вода. Отварата се изпива за едно денонощение.
При язва и колити, съотношението 2 с.л. билка към 1 л вода се запарват за 15 минути. Отварата се изпива за едно денонощение вместо вода.

Важно е да се отбележи, че при приемане на жълт кантарион трябва да се спазват указанията на професионален здравен работник или да се следват указанията на етикета на продукта. Билката може да взаимодейства с някои лекарства, включително антидепресанти, контрацептиви и антикоагуланти, и може да има нежелани ефекти при неправилното си приложение. Преди да започнете прием на жълт кантарион, е препоръчително да се консултирате със своя лекар или фармацевт.

Вашият коментар за: „Жълт кантарион – вековният лечител“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


en_GB