fbpx

Цветна пролетна дъга

Според Бърнард Уилямс „Денят, в който Всевишният е създал надеждата, е вероятно същият ден, в който е създал пролетта“. Денят става по-дълъг, а с него и идва и желанието за повече време навън. Пролетното равноденствие се свързва с редица езически и християнски традиции и обичаи. Наблюдават се дъги, а цветчетата започват да цъфтят. За пролетта са характерни обилни дъждове и топли, не толкова горещи и приятни дни. Аномалиите в температурите обаче предизвикват у хората пролетна умора, повишено кръвно налягане и т.н. 

Чай „Имуно“ е първият ми избор в това време.  Приятният му вкус  подслажда сивият дъждовен следобед и ми дава енергия за остатъка от деня.  Наблюдавам, че пиейки чай „Имуно“ боледувам значително по-рядко на фона на многото вируси, които върлуват след затоплянето.
 Чай „Имуно“ съдържа бъз, който придава чувство на бодрост, а лимоновата трева има и успокоително действие и понижава напрежението от деня. Тя е известна с антиоксидантните си свойства и  богатото  съдържание на витамин С.  В комбинация с ехинацея, това определено е чаят, който пия щастливо следобед с нещо сладко в ръка. Чай „Имуно“ ме зарежда с енергия и ми помага да се насладя на красивата пролетна приказка без да  боледувам.

Вторият ми, не по малко сладък и любим tea, е чай „Енергия“. Заради съдържанието на листата на черния чай и плодовете гуарана осигурява плавно повишаване на енергията и ми помага да надделея над, това което се усеща като пролетна умора и да се фокусирам върху задачите си. Гуараната е полезно бразилско растение, използвано от амазонските племена. Има тонизиращо и ободряващо действие и го използвам като заместител на кафето.  Чаят „Енергия“ е полезен също и защото допринася и за подобряване на кръвообращението и регулирането на кръвното налягане.

 Започвам следобеда с по-малко напрежение и умора. Чувствам се вече свежа и имам време да посрещна остатъка от деня ведро. Минавам по улицата и забелязвам приятните неща.  Пътуването към вкъщи не ме уморява толкова и гледайки зеленината навън, всичко изглежда по-обещаващо и приятно.

Антиоксиданти за пролетна умора

Канела – ароматен лек от древни времена

Канелата, ароматният лек от древни времена, е вечнозелено дърво, което принадлежи към рода Cinnamomum в семейство Лаврови (Lauraceae). Истинската канела (Cinnamomum verum) и касията (Cinnamomum cassia) са два от най-популярните вида канела. И двете биват използвани като подправки, но истинската канела се счита за по-фина и с лек по-сладък вкус. Дървото канела може да достигне до 10-15 метра височина, с блестящи листа и малки бели или жълти цветове, които се развиват в клъстери. После се образуват плодове с едри семена.

Джинджифил – пикантният лек от Изтока

Джинджифилът (Zingiber officinale) е подправка, известна със своя характерен аромат и вкус., Известен като „пикантния лек от Изтока“ , това кореновидно растение се използва не само като подправка в разнообразни ястия, но и за лечебни цели и в козметичната и лекарствената индустрия. Този корен има и редица здравословни ползи, включително антиинфламаторни и противомикробни свойства.

Матча – източният еликсир на живота

Японският зелен чай матча е изключително ароматен и нежен чай, който се произвежда от специално отгледани чаени листа (Camellia sinensis). Този вид чай се отличава със своя ярко зелен цвят и изразителен вкус. За разлика от другите видове чай, приготвен по метода на матча, се консумира цялата чаша, включително чаеният прах, което предоставя богат аромат и вкусов профил. Смята се за еликсир на живота, според източните култури.

en_GB