fbpx
Насипен чай - чай онлайн - доставка в цялата страна
Чай ройбос ягоди и сметана - магазин за чай онлайн - Българска Чаена Компания

Чай от ройбос – богатството на Южна Африка

Ройбос е храстовидно растение (Aspalathus Linearis), което вирее в западните планински склонове на Южна Африка. По традиция местните жители са се катерили високо в планините, за да отрежат фините му игловидни листенца, от които се прави чаят ройбос. Събирани грижливо в торби, те пренасяли товара на гръб или с помощта на магарета. Торбите с листата и стеблата се изсипвали равномерно върху плоски камъни, където са ги налагали с колове и тояги, за да се подпомогне процеса на  окисляване.

Съвременната обработка на ройбос протича по по-различен начин. Семената се засаждат през зимата (което в Южна Африка е периодът между януари и март). Покълването им отнема няколко месеца, а до събирането на реколтата минава повече от година. След нарязване и прецизна обработка на листата те се оставят да се изсушат по естествен начин – на слънце. Обработването на листата може да се направи по два начина:

  •  чрез процес на ферментация, вследствие на което се добива характерният за ройбос тъмно череникаво-кафяв цвят. Поради това чаят, приготвен от този ройбос е по-известен като „червен чай“ или чай от „червен храст“. Той е широко разпространеният, характерен ройбос, чийто вкусов профил се характеризира със сладост и плодов привкус.
  • без ферментация, вследствие на което ройбос придобива зелен цвят, свеж , леко„тревист“ вкус и малцов послевкус. Той не е така популярен като червеният чай ройбос и се намира сравнително по-рядко на пазара.

Ройбос не съдържа кофеин, което го нарежда сред предпочитаните напитки, а съдържанието му на ценни микроелементи като желязо и мед го прави подходящо питие преди лягане. Направени са редица научни изследвания, които доказват потенциалните лечебни свойства на чая ройбос, включително:

  • Подкрепа на имунната система – парадоксално на гореизброените му качества, чаят ройбос, поради богатото си минерално съдържание, се препоръчва и за хора с натоварено ежедневие като спортисти и бизнесмени. Неговото освежаващо въздействие го нарежда сред ободряващите и едновременно утоляващи жаждата напитки. Редовният му прием спомага за укрепването на организма и за активното му възстановяване след усилено натоварване.
  • Ниско съдържание на танини – едва 4,4%. Това го прави отличен избор за предпочитащите чай с по-мек вкус, като и за хората, които имат храносмилателни проблеми или мигренозни пристъпи.
  • Антиоксидантните свойства на ройбос се грижат да забавят процеса на стареене и укрепват имунната система. Редовното пиене на ройбос има благоприятен ефект върху кръвното налягане, холестерола, подпомага сърдечно-съдовата система и хора с онкологични заболявания и диабет.
  • Подходящ при диети – като естествена напитка, насърчаваща здравословното храносмилане, ройбос може да регулира чревната перисталтика и да създаде усещане за комфорт в процеса на храносмилане. Редовният, но контролиран прием на чай оказва благоприятно въздействие по време на диети и детоксикация на организма.
  • Антидепресантчаят ройбос действа успокояващо на централната нервна система. Ценен помощник е в борбата с депресията, безсънието и главоболието.
  • Противовъзпалително действие ройбос подпомага лечението на екземи, астма, алергии и бронхит. Съществуват редица изследвания, които свидетелстват за благоприятното въздействие на билката при колики и алергии при новородени.

От 2005 г. насам ройбос се превърна в модерна напитка в световен мащаб, откакто фирма за кафе създаде вариант на напитка, придобила популярност като „червено капучино“ – алтернатива на кафето, но без кофеин. Напитката се приготвя в професионална кафемашина, но всъщност представлява силен, богат на вкус чай. В домашни условия чаят ройбос добре се съчетава и смесен с мляко.

Независимо от предпочитанията как да се пие, чаят ройбос остава незаменим избор за хора от всяка възраст, както и за тези, които са чувствителни към кофеина.

Вашият коментар за: „Чай от ройбос – богатството на Южна Африка“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG