fbpx

ЧАЙ ОТ ГИНКО БИЛОБА..Защо?

Гинко Билобата се използва от хилядолетия. Тя е едно от първите и най-употребявани лечебни растения в китайската медицина. На 6 август, 1945 г., над Хирошима е хвърлена атомна бомба. Всички знаят за последствията и вредите, които е нанесла. Но знаете ли, че единственият оцелял жив организъм е дървото Гинко Билоба?

Тогавашният император на Япония – Танакан, бил впечатлен от билката и възложил изследване на качествата й. Оказало се, че въпреки високата радиация, в растението не се открили никакви изменения или мутации.

Научни доказателства за полезното действие на Гинко Билобата обаче са се появили едва преди няколко десетилетия – средата на ХХ век. Смята се, че фармакологичните ефекти се дължат на съдържащите се в екстрактите флаваноиди и тритерпенови трилактони. Флавоноидите са открити сравнително скоро и едва сега обясняват положителното действие на Гинко Билобата!

Флаваноидите притежават антиоксидантни свойства, а терпеновите трилактони подобряват кръвообращението.

Флаваноидите не преминават през кръвно-мозъчната бариера, а осъществяват ефектите си в периферията, докато гинколидите и биобалидът навлизат в мозъка.

Гинко Билоба има невропротективен и антиоксидантен ефект и спомага за намаляване на свободните радикали.

Билката подобрява кръвооросяването на мозъка и крайниците. Допринася за забавяне процесите на стареене.

Гинко Билоба съдейства и за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Вашият коментар за: „ЧАЙ ОТ ГИНКО БИЛОБА..Защо?“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG