fbpx

Невен – за здрава и сияйна кожа

Невен - за здрава и сияйна кожа

Невенът, научно известен като Calendula officinalis, е многогодишно растение от семейство Asteraceae, което е разпространено в цяла Европа и Средиземноморието. Той е известен със своите ярки и красиви цветове, които могат да бъдат жълти, оранжеви или златисти. Невенът се отглежда от дълго време и се използва както за декоративни цели, така и за медицински и кулинарни цели.

Историята на невена се проследява до древните цивилизации. Растението е било използвано от египтяните, гърците и римляните за лечение на различни здравословни проблеми. Гръцкият ботаник и лекар Дискорид (Dioscorides) го споменава в своето произведение “De Materia Medica” около 200 година след Христа. Невенът се използва и в традиционната аюрведа и китайската медицина.

Основната активна съставка в невена е калифлафлонът (calendulin), който е антиоксидант и има противовъзпалителни свойства. Растението съдържа също така флавоноиди, каротиноиди и ефирни масла, които придават на невена неговите лечебни свойства. В медицината, невенът се използва за лечение на рани, опънати мускули, възпалителни заболявания на кожата (като акне, екзема и ухапвания от насекоми) и сърбеж. Той също така може да бъде използван за ускоряване на заздравяването на кожата и като средство за поддържане на здрава и мека кожа. Екстрактът от невен се използва в различни козметични продукти като кремове, лосиони и масла за лице и тяло.

Отглеждането на невен е относително лесно. Той предпочита слънчеви места и добре дренирана почва.Семената на невен могат да бъдат посеяни директно на открито през пролетта, след като минат последните замрази. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 30 см. Растението обича хладни и влажни условия и се нуждае от умерено поливане. То може да бъде отглеждано и в саксии или контейнери.

Невенът цъфти обилно през лятото и есента. Цветовете могат да бъдат събрани, за да се използват за приготвяне на билкови чайове или за екстракция на етерично масло. Листата на растението също могат да бъдат използвани за приготвяне на чай.

Невенът (Calendula officinalis) е известен със своите множество полезни свойства за здравето. Той има противовъзпалително, ранозаздравяващо, антиоксидантно и благотворно действие върху кожата. Невенът може да се използва както външно, така и вътрешно, в зависимост от конкретните нужди и препоръки на специалистите. Ето някои от основните ползи, които се свързват с употребата на невен:

 • Противовъзпалително действие: Невенът съдържа активни съставки, които имат противовъзпалителни свойства. Той може да помогне при сърбеж, възпалени кожни състояния, включително акне, екзема и ухапвания от насекоми. Може да се използва както външно, при нанасяне на кремове или лосиони с невен, така и вътрешно, при употреба на билкови чайове или тинктури.
 • Заздравяване на рани: Екстрактът от невен има ранозаздравяващи свойства и се използва за бързо и ефективно заздравяване на рани, включително насекоми ухапвания и незначителни наранявания. Той стимулира растежа на нови здрави тъкани и помага за премахването на възпалението.
 • Антиоксидантно действие: Невенът съдържа антиоксиданти, които помагат да се намали оксидативния стрес в организма. Те помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от увреждане. Това може да има положителен ефект върху здравето на кожата, сърцето и имунната система.
 • Лечение на дихателните проблеми: Невенът може да бъде полезен при лечението на различни дихателни проблеми. Билковият чай от невен може да се използва за облекчаване на симптомите на кашлица, настинка и гърло.
 • Подобряване на здравето на кожата: Невенът се използва в козметичната индустрия заради своите благоприятни ефекти върху кожата. Той помага да се укрепи кожния бариер и поддържа кожата хидратирана и мека. Невенът се използва в кремове, лосиони, масла за лице и тяло, които могат да помогнат за намаляване на сухотата, възпалението и раздразненията на кожата.

Лечебни свойства на билката невен (Calendula officinalis) се дължат на разнообразието на активни съставки, като:

 • Флавоноиди: Невенът съдържа различни флавоноиди, като кверцетин, изорамнетин и кемферол. Тези антиоксиданти имат противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.
 • Терпеноиди: Невенът съдържа терпеноиди като арнедиол и арнедицин, които се свързват с антиоксидантни и противовъзпалителни действия.
 • Ефирни масла: Билката съдържа малки количества ефирни масла, които придават на невена характеристичния му аромат. Тези масла могат да имат антибактериални свойства и да помагат при проблеми с кожата.
 • Каротиноиди: Невенът е богат на каротиноиди като бетакаротен, лутеин и криптоксантин. Те са силни антиоксиданти, които подпомагат здравето на кожата и зрението.
 • Полисахариди: Невенът съдържа полисахариди, които помагат за поддържането на здравето на кожата и имунната система.
 • Фенилпропаноиди: Билката съдържа фенилпропаноиди, като розмаринова киселина и кафеинова киселина, които имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Невенът (Calendula) макар и безопасна билка, може да предизвика някои противопоказания, които трябва да бъдат взети предвид. Ето някои от тях:

 • Алергични реакции: Някои хора могат да бъдат алергични към невен или други растения от семейството Asteraceae. Преди да използвате невен, извършете тест за чувствителност, като нанесете малко от продукта върху малка част от кожата и следете за всякакви реакции. Ако се появи обрив, свръхчувствителност или други необичайни симптоми, спрете употребата на невен и се консултирайте със здравен специалист.
 • Бременност и кърмене: Приемът на невен в големи количества по време на бременност и кърмене не е напълно изучен. Поради това, се препоръчва да се избягва употребата му или да се консултирате с лекар преди да го използвате.
 • Взаимодействия с лекарства: Невенът може да взаимодейства с някои лекарства, като антикоагуланти (разреждащи кръвта) и някои лекарства за контрол на кръвното налягане. Ако приемате такива лекарства, е важно да се консултирате със здравен специалист преди да започнете да използвате невен.

Когато става въпрос за използване на билката невен, можете да приготвите лесно тези рецепти у дома:

 • Билков чай: Направете чай от сушени невенови цветове, като заливате 1-2 чаени лъжички с 240-300 мл кипяща вода и оставяте да се запари около 10-15 минути. Чайът може да се използва за измиване на кожата или консумиране за вътрешно ползване.
 • Билкови масла и мазла: Пригответе масло от невен, като заливате сушени цветове с нерафинирано масло (като масло от слънчоглед или масло от бадем) и оставяте да се инфузират в продължение на няколко седмици. Това масло може да се използва за масаж на кожата или като съставка в самостоятелни кремове и балсами.
 • Облепихово-невенов масло: Смесете облепихово масло с масло от невен в съотношение 1:1. Това масло може да се използва за лечение на увредена или суха кожа, за бързо заздравяване на рани или като успокояващо средство след излагане на слънце.
 • Билкови кремове и лосиони: Потърсете козметични продукти, които съдържат невен като основна съставка. Те могат да бъдат полезни за хидратация на кожата, облекчаване на възпалителни състояния и стимулиране на здравословното заздравяване на кожата.

Преди да използвате невен или продукти, които го съдържат, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или фитотерапевт.

За по-добро здраве отвътре и отвън с чай от Българска Чаена Компания.

Вашият коментар за: „Невен – за здрава и сияйна кожа“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG