fbpx

Мащерката – осмото чудо на света!

Мащерката е „далечна братовчедка” на семейството на ментата.

Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки – от една страна, заради своите вкусови качества, а от друга, заради лечебните си свойства. Малките лилави цветчета, заедно с плодовете и листата на растението са пълни с полезни за здравето вещества. В древността давали мащерката при тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, позитивността към живота, за нови жизнени сили, дори за кураж…

Своите полезни свойства мащерката, наречена осмото чудо на света, дължи на изобилието на танините и олеиновите киселини, а така също на смолите и мазнините, които съдържа. Мащерката почиства тялото от свободни радикали, благодарение на няколко вида антиоксиданти. Това намалява увреждането на клетките в организма, забавя стареенето и допринася за страхотен външен вид.  Тя е богата на антимикробни съставки, благодарение на които успешно се бори с различни вируси, гъбички, паразити и бактерии. Не случайно е включена в състава на сиропи за кашлица. Тази билка има отхрачващо, спазмолитично и противовъзпалително действие.

Мащерката е изключителен помощник в борбата с настинките ето защо чаят от мащерка е изключително полезен за есенните месеци. Използва се, за да помогне да се отървете от настинки, бронхити и кашлица. Известно е също, че мащерката има антисептични свойства, които се борят с инфекциите.

Освен при заболявания на дихателната система, като астма, бронхит и ангина, мащерката спомага също и при стомашно-чревни смущения. Мащерката, особено в комбинация с други билки като мента, успокоява стомаха, подобрява храносмилането и облекчава колики и друг стомашен дискомфорт. Ако сте си позволили тежка и мазна храна на обяд, което води до нарушения на храносмилателната система, изпийте чаша чай от мащерка – резултатът ще бъде забелязан веднага. 

В допълнение към полезните свойства на мащерката е необходимо да се споменат и противопоказанията. Както при всички други билки, ако прекаляваме с употребата им, те могат да бъдат вредни. Използването на мащерка не се препоръчва по време на бременност.

Публикувано на:
Категории: Uncategorized

Вашият коментар за: „Мащерката – осмото чудо на света!“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG