fbpx

Канела – ароматен лек от древни времена

Канела - ароматен лек от древни времена

Канелата, ароматният лек от древни времена, е вечнозелено дърво, което принадлежи към рода Cinnamomum в семейство Лаврови (Lauraceae). Истинската канела (Cinnamomum verum) и касията (Cinnamomum cassia) са два от най-популярните вида канела. И двете биват използвани като подправки, но истинската канела се счита за по-фина и с лек по-сладък вкус. Дървото канела може да достигне до 10-15 метра височина, с блестящи листа и малки бели или жълти цветове, които се развиват в клъстери. После се образуват плодове с едри семена.

Канелата е известна от древни времена и е била една от най-ценните подправки на света. Търговията с канела има дълга история и е довела до търговски маршрути, свързващи различни континенти. Произходът на канелата е свързан с Шри Ланка (позната като Цейлон) в Южна Азия, където тя е била отглеждана и търгувана още преди хиляди години.

През античността, канелата била изключително скъпа и популярна сред владетелите и богатите. Римската империя е била особено зависима от канелата и други екзотични подправки, които идвали от Изтока. През Средновековието, високата цена на канелата подтикна европейците да потърсят нови търговски маршрути към Изтока.

Канелата се отглежда в тропически и субтропически райони. Важно е да има топлина, влага и достатъчно слънце за успешното ѝ отглеждане. Ето някои ключови аспекти относно отглеждането на канела:

 • Климат: Канелата предпочита влажен климат със средната годишна температура около 27-30°C. Тя може да расте и при по-ниски температури, но мразът може да й навреди.
 • Почва: Добро дренажиране на почвата е от съществено значение за успешното отглеждане на канелата. Тя предпочита почви със средна киселинност и добра плодородност.
 • Подготовка на почвата: Преди засаждане, почвата трябва да се обработи и подготви. Обикновено се правят бурови или окапни системи, за да се осигури достатъчно влага.
 • Отглеждане и грижи: За успешното растеж на канелата, се нуждае от редовно поливане и поддържане на подходяща влажност на почвата. Дърветата се режат периодично, за да стимулират разклоняването и да поддържат компактен растеж.

Като култивирана култура, канелата се нуждае от специални грижи и подходящи условия за успешно отглеждане. Отгледаната така, тя може да бъде използвана за производството на висококачествена подправка, която е търсена на международния пазар.

Канелата е не само вкусна подправка, но и има различни ползи за здравето, които се проучват от множество изследвания. Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с медицински специалист, преди да включите канелата или канелени добавки във вашата диета, особено ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства. Ето някои от основните ползи за здравето на канелата:

 • Антиоксидантно действие: Канелата е източник на мощни антиоксиданти като полифеноли. Тези съединения помагат да се намали вредното влияние на свободните радикали в организма, които могат да доведат до окислителен стрес и различни заболявания.
 • Противовъзпалителни свойства: Канелата се счита за средство с противовъзпалително действие. Това може да бъде полезно при упражняване, тренировки или за подпомагане на общото здраве.
 • Регулиране на нивата на кръвна захар: Някои изследвания показват, че канелата може да помогне за регулиране на нивата на кръвна захар, като подобри инсулиновата чувствителност. Това е от особено значение за хората с предиабет или тип 2 диабет.
 • Подобряване на сърдечно-съдовата система: Някои изследвания показват, че канелата може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, което може да подобри сърдечно-съдовата система.
 • Подпомагане на имунната система: Канелата има антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и защита от инфекции.
 • Подпомагане на храносмилателната система: Канелата се счита за стимулираща за храносмилателната система и може да помогне при проблеми като газове, надуване и дискомфорт.
 • Помощ за отслабване: Някои хора използват канелата като добавка към диетата за отслабване, тъй като се смята, че тя може да помогне за подобряване на обмяната на веществата и регулиране на апетита.
 • Помощ при когнитивните функции: Някои изследвания свързват консумацията на канела с подобрение на когнитивните функции и паметта.

За да се възползвате от ползите на канелата, можете да я включите в своите ястия, напитки или да приемате канелени добавки. Важно е да се спазват дозировките и да не се превишава препоръчителното количество, тъй като големи количества канела могат да бъдат вредни за здравето. Канелата е известна със своя богат състав от биологично активни съединения, които придават на нея аромата и полезните й свойства. Основните съставки на канелата са следните:

 • Кумарини: Кумарините са едни от основните ароматични съединения в канелата и придават на нея характерния й сладък вкус. Те са отговорни за аромата и мириса на канелата. Въпреки това, някои хора могат да бъдат чувствителни към кумарините и да се нуждаят от ограничено консумиране на канела.
 • Етерични масла: Канелата съдържа малки количества етерични масла, които съдържат съединения като каниферол, евгенол и карвакрол. Тези масла са отговорни за аромата и се използват и в ароматерапията.
 • Кореноплодни вещества: Кореноплодните вещества, като евгенол и карвакрол, съдействат за нейната противовъзпалителна и антибактериална активност.
 • Танини: Канелата съдържа танини, които са антиоксиданти и могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали в организма.
 • Калций, магнезий, желязо и манган: Канелата съдържа важни минерали, които могат да се ползват от организма за поддържане на здравето на костите, мускулите и кръвоносната система.
 • Диетични фибри: Канелата съдържа диетични фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането и регулиране на нивата на кръвната захар.
 • Витамини: В канелата са съдържани някои витамини като витамин C и витамин K, които също имат своите ползи за здравето.

Тези съединения и вещества правят канелата ценна подправка и добавка към храната, като същевременно придават на нея много от ползите за здравето, които се свързват с нея.

Канелата е известна със сладък и ароматен вкус и се използва като подправка в много кулинарни рецепти. Но тя има и редица полезни свойства за здравето. Въпреки това, трябва да се има предвид, че канелата може да е противопоказна за някои хора. Неконтролираното консумиране на канела или приемането на големи количества канелени добавки може да доведе до нежелани ефекти. В тази статия ще разгледаме някои рецепти с канела и ще обсъдим противопоказанията й.

Най-често срещаните рецепти с канела, които можете да приготвите у дома са чай, отвари и подправка към сладкиши.

Канелен чай

Съставки: 1 пръчка канела, 1 чаша вода.

Начин на приготвяне: Загрейте водата до кипене. Сломете пръчката канела на по-малки части и я добавете във водата. Оставете да заври около 5 минути. Прецедете и сервирайте с малко мед, ако желаете.

Канелени ябълки на фурна

Съставки: 4 ябълки (използвайте твърди и сладки сортове), 2 супени лъжици захар, 1 супена лъжица канела, 2 супени лъжици масло.

Начин на приготвяне: Измийте и изчистете ябълките, премахнете семките и ги нарежете на тънки филийки. Предварително загрятата фурна на 180°C. В малка купа смесете захарта и канелата. Подредете ябълките върху тава за печене, поръсете ги с масло и поръсете сместта от захар и канела. Печете във фурната около 20-25 минути, докато ябълките станат меки и леко печени.

Въпреки полезните си свойства, канелата има някои противопоказания и се препоръчва да бъде употребявана със съобразност. Ето някои от най-важните противопоказания на канелата:

 • Алергии: Някои хора могат да бъдат алергични към канелата или нейни съставни части. Ако усетите алергични реакции като сърбеж, обрив или дишане, веднага прекратете употребата й и потърсете медицинска помощ.
 • Кърмене и бременност: Препоръчително е бременните и кърмещите жени да консумират канела с ограничения и след консултация с лекар, тъй като големи количества канела могат да имат въздействие върху тях и бебето.
 • Болести на черния дроб: Канелата съдържа кумарин, което е съединение, което може да бъде токсично за черния дроб, особено при приемане на големи количества или продължително време. Хора със заболявания на черния дроб или приемащи лекарства, които са токсични за черния дроб, трябва да бъдат особено внимателни.
 • Нежелани ефекти: Голямо количество канела може да доведе до раздразнение на устната кухина и увреждане на устната слизиста. В някои случаи, консумацията на канела може да доведе до нерегулирано кръвно налягане или алергични реакции.

Дали искате да подобрите метаболизма си, да усетите вкуса на Ориента или да превърнете Коледа в още по-уютен празник, Българска Чаена Компания, предлага редица чаени миксове, съдържащи канела.

Вашият коментар за: „Канела – ароматен лек от древни времена“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG