fbpx

Здраве, красота и дълголетие с чаша зелен чай

Всеизвестен факт е, че чаят е най-широко употребяваната напитка в света след водата. A зеленият чай е и една от най-здравословните напитки на планетата. Той се приготвя от връхните листа на чаения храст (Camellia Sinensis), които са подложени на минимално окисляване по време на обработката. От същото растение са и черният чай, и улун (оолонг) чая, които са добре познати на всички.

Значителната разлика в хранителния профил на зеления чай се дължи на различната му преработка. Листенцата се обработват чрез метод на сушене с пара, при който се запазва антиоксидантното им съдържание. Нивото на антиоксиданти се определя от качеството на чая, начина и времето на приготвянето му.

Произходът на зеления чай е Китай, но той се свързва и с много други страни от Източна Азия, като Япония и Южна Корея. В Китай, за разлика от Западния свят, думата „чай“ се отнася конкретно до зеления чай. Този чай се отглежда не само в Азия, но и на много други места по света, поради което вкусът му може да варира според различните условия, при които е отглеждан чаеният храст.

Пиенето на зелен чай укрепва духа на човека и повишава неговия тонус. Той има ободряващо действие, поради което се препоръчва и при преумора.

В зеления чай се съдържа и цинк – това го прави подходящ за умерена консумация и от бременни жени.

Въпреки че някои видове зелен чай, като японския Сенча, след като се запарят изглеждат наситено зелени, повечето от тях са с бледожълт цвят, когато се приготвят правилно.

Сред различните варианти и билкови комбинации се открояват вкусовете на чистия Зелен чай, Сенча зелен чай, Жасминов зелен чай и Зелен чай с Гинко Билоба, джинджифил и лимон. Според вкуса могат да се консумират в чистия си вид, но любопитен и не толкова дискутиран факт е, че също така прекрасно се комбинират със сладкиши и даже с шоколад. Удоволствието от тази „магическа“ напитка не се изчерпва само с насладата от вкуса.

Зеленият чай съдържа малки количества от следните имуностимулиращи микроелементи:

  • Цинк: изключително важен за нормалната функция на имунната система. Той допринася за правилното делене на клетките и синтез на ДНК, нормалните когнитивни функции, оптимлното усвояване на микро и макро елементи; доброто състояние на кожата, ноктите, косата, зрението, ставите, сърдечно-съдовата система; плодовитостта (при мъжете спомага за нормалното състояние на простатата); нормализира нивата на тестостерон.
  • Селен: стимулира имунната система за борба с инфекциите. Селенът участва и в един от най-важните антиоксидантни процеси в организма. Допринася за нормалната мозъчна и сърдечно-съдова активност; функцията на щитовидната жлеза; сперматогенезата при мъжете.
  • Мед: повишава активността на естествените клетки-убийци, които защитават организма от вирусни инфекции.
  • Витамин В2: Рибофлавин: подобрява функцията на антителата срещу вирусни инфекции.
  • Витамин В12: повишава производството на имунни клетки.

Зеленият чай подпомага възстановяването както на физическото, така и на менталното равновесие и здраве. Той съдържа много здравословни биоактивни съединения и ценни съставки като:

  • Полифеноли – мощни антиоксиданти, които намаляват образуването на свободни радикали в организма и защитават клетките и молекулите от увреждане.
  • Минерали – чаеното растение е известно като флуорен акумулатор и дори в сортовете с по-ниско качество има достатъчно много флуор.

Зеленият чай може да подобри мозъчната функция, защото ключовата активна съставка в него е кофеинът. Той съдържа по-малко кофеин от кафето, но достатъчно, за да произведе въздействие без да причинява страничните ефекти. Изследванията показват, че кофеинът може да подобри различни аспекти на мозъчната функция, включително настроение, бдителност, време на реакция и памет, но не е единствената съставка,  която спомага за това. В зеления чай се съдържа също и аминокиселината L-теанин, която има успокояващо действие. Комбинацията от двете съставки има особено мощен ефект за подобряване дейността на мозъка.

Зеленият чай не само може да предпази мозъка от стареене. Той е солиден помощник в профилактиката срещу болести като Алцхаймер и Паркинсон, като укрепва паметта и мозъчното здраве. Биоактивните съединения в зеления чай могат да имат различни защитни ефекти върху мозъка и намаляват риска от деменция, която е често срещана при възрастни хора.

Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които могат да предпазват от някои видове рак. Множество проучвания показват, че хората, които редовно го консумират, имат по-нисък риск от различни видове рак.

Зеленият чай  може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2, като подобри инсулиновата чувствителност и намали нивата на кръвната захар.

Зеленият чай  може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като понижи общия и LDL (лошия) холестерол, както и да предпази LDL частиците от окисляване. Проучванията показват, че хората, които го пият, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Зеленият чай помага за поддържане на здравословно телесно тегло. Консумацията му  подпомага отслабването и потиска апетита, ускорява метаболизма и изгарянето на калории чрез процес, наречен термогенеза. (😊Не се очаква, че може да се отслабне просто като се пие редовно зелен чай. За тази цел е необходимо да се следва и здравословна балансирана диета, да се спортува редовно, за да се постигне общо намаляване на теглото). Добавянето на този вид чай към диетата помага за детоксикация на тялото, подобряване състоянието на кожата и способства за справяне със стреса и умората.

Зеленият чай не е панацея, но  с полезния си състав и свойства може да бъде част от всекидневната грижа за добро здраве и пълноценен живот.


Вашият коментар за: „Здраве, красота и дълголетие с чаша зелен чай“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG