fbpx

Есенна палитра в чаша чай!

Есенна палитра в чаша чай!

Познато ли ти е сутрин да се събудиш с усещането, че е студено, времето – подтискащо, настроението ти – още повече..?

Есента е избутала лятото, разхвърляла е в безпорядък листата от дърветата по тротоарите, настанила се е удобно пред прозореца ми. Прозявам се. Виждам размазано цветовете навън. Нуждая се от спешно разсънване.

Като първи избор инстинктивно посягам към „Зелен чай, джинджифил и лимон“ – какво по-подходящо за една перфектна есенна сутрин? С добавка като джинджифил и редовен прием чаят гарантирано подобрява храносмилането, бори се с вируси и инфекции, и спомага за оросяването на мозъка. Специфично свойство на джинджифила е и да отключва вкусовите рецептори така, че да се усети доста по-пълноценно вкуса на всяка отделна съставка. А в комбинация с лимон – спомага за отделянето на токсините в тялото и ускорява метаболизма.

 

Чай „Вишна“ би бил следващият ми избор – като алтернатива, държа да подчертая (не като второ място в листата ми). С наситен, богат и сложен сладко-тръпчив вкус на червени горски плодове ароматът ме пренася в момент от детството ми; съживява далечен спомен за сутрешна закуска с чаша чай и филийка масло с конфитюр. Усеща се привкус на хибискус – растение, известно с лечебните си сво

йства. От опит знам, че ако се пие по-често, чаят с вишна и хибискус понижава артериалното налягане и нормализира нивата на холестерола. А това, само по себе си, е предпоставка за добро здраве и кондиция.

Автентично гурме за моите сетива е чаят „Ройбос, ягоди и сметана“. Растението ройбос е най-ценната съставка в тази екзотична композиция. Системният му прием благоприятства всички процеси в човешкия организъм, като антиоксидантното му действие възпира клетъчното стареене и противодейства на алергиите и сенната хрема. В тази комбинация чаят създава усещане за пресни ягоди с деликатен шприц от сметана, поднесени под лъчите на лятно слънце.

За почитателите на „сутрешното“ какао и като блестяща алтернатива на кафето препоръчвам чаша горещ чай „Какао“. Какаовите люспички и портокаловите корички, примесени с Пу ер, създават ексцентричен, комплексен и елегантен вкус, който не само събужда, но и подготвя сетивата за наслада, така както само шоколадът умее. Подканя към бисквитка или парче шоколад. За аромата е излишно да говоря – може би най-луксозния и леко нетрадиционен, който съм срещала изобщо в категорията „чай“. Децата също ще го обикнат.

Вече разсънена, поглеждам отново през прозореца. Чашата с ароматен чай вече е променила перспективата. Изведнъж цветовете навън са по-наситени, всяко листо изглежда вече на мястото си в своеобразната есенна палитра. Осъзнавам, че есента е може би е най-красивия сезон. След това пренареждане на мислите денят започва да изглежда обещаващ.

Вашият коментар за: „Есенна палитра в чаша чай!“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG