fbpx

Валериана – доза спокойствие от природата

Валериана - доза спокойствие от природата

Валериана (Valeriana officinalis) е многогодишно билково растение от семейство Valerianaceae, извесна е още като Дилянка. Валерианата е древно билково средство, известно със своите успокояващи и сънотворни свойства. Тя е домашна в Европа, Северна Азия и някои части от Северна Америка. Растението обикновено достига височина от 1 до 1,5 метра и има пряка, груба стъбла с обикновени супротивни листа, които са перисто-съчленени и зъбчати на ръбовете си. Валерианата цъфти с малки, бледорозови или бели цветове, събрани в съцветия.

Валерианата се използва от хората в продължение на хилядолетия в различни култури. Най-ранните сведения за употребата й произлизат от древен Рим и Гърция. В средновековието тя става популярна сред алхимиците и лечителите, които смятат растението за магическо средство със защитни и успокояващи свойства. През 16-ти век валерианата се използва за лечение на безсъние и нервни смущения.

Валерианата е относително лесна за отглеждане билка, която предпочита прохладни, влажни места и добре дренирана почва. Семената на валерианата могат да бъдат засаждани директно на открито през пролетта или следващата пролет след зимен отдих. Растението може да расте успешно и в саксии, като тогава е важно да се осигури достатъчно пространство за корените му. Валерианата се размножава и чрез разсаждане на разсад, но това може да бъде малко по-трудно заради деликатните корени на растението. Листата и цветовете на валерианата могат да се берат, когато са напълно развити. Стъблата се обичайно събират през пролетта или след лятото.

Валерианата има дълга история на употреба като билков лек и се свързва с редица ползи за здравето. Използва се предимно заради своите успокояващи свойства и за подпомагане на съня. Тя се предлага в различни форми, включително капсули, таблетки, екстракти и чай. Много хора са потвърдили благоприятното й действие при безсъние, но е важно да се консултирате с лекар или натуропат, преди да я използвате, особено ако вземате други лекарства или имате здравословни проблеми. Ето някои от основните приложения на билката валериана:

 • Успокояващ ефект: Валерианата е известна със своите успокояващи свойства и се използва за облекчаване на стрес, тревожност и нервно напрежение. Тя може да помогне да се намали възбудеността и да подобри качеството на съня.
 • Подпомагане на съня: Едно от основните предимства на валерианата е нейната способност да подпомага съня. Много хора я използват за лека сънливост и за подобряване на проблемите с безсъние.
 • Намаление на напрежението: Валерианата може да помогне при напрежение и стрес, като се смята, че увеличава наличието на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка, което има успокояващ ефект върху нервната система.
 • Подобряване на настроението: Има доказателства, че валерианата може да подобри настроението при хора с депресивни състояния. Това е свързано с нейната способност да подобрява нивата на серотонин и норадреналин в мозъка.
 • Успокояване на нервната система: Валерианата е известна със своето успокояващо действие върху нервната система и може да бъде полезна при умерени главоболия и мигрени.
 • Спомагане за управлението на ПМС (предменструален синдром): Валерианата може да помогне при симптомите на предменструалния синдром, като например нервност, раздразнимост и болки.
 • Подпомагане на релаксацията при спазми: Валерианата се използва за облекчаване на спазми в мускулите и стомашната област.

Валерианата (Valeriana officinalis) съдържа разнообразни вещества, които са отговорни за нейните лечебни свойства. Ето някои от основните съставки, които се намират в билката:

 • Валеренови киселини: Това са алкилни карбонови киселини, които се смятат за основните активни съставки във валерианата. Те допринасят за успокояващите и сънотворни свойства на билката.
 • Валтрати: Това са гликозиди, които също са ангажирани с успокояващите ефекти на валерианата върху нервната система.
 • Гама-аминобутирална киселина (GABA): Валерианата съдържа GABA или съдържа вещества, които стимулират нейното образуване. GABA е невротрансмитер, който играе важна роля за усещането на релаксация и укрепване на нервната система.
 • Изовалерианово масло: Това е съставка, която придава характерния мирис на валерианата. Използва се често в билковите добавки и ароматерапията.
 • Флавоноиди: Това са антиоксиданти, които могат да помогнат за борба със свободните радикали и да защитят клетките от увреждане.
 • Танини: Валерианата съдържа малко количество танини, които са аstringentни вещества, които могат да помогнат за облекчаване на възпаленията и подобряване на здравето на устната кавитет и гърлото.
 • Витамини и минерали: Билката валериана съдържа различни витамини и минерали, включително витамини от група B (например B6), калий и калций.

Това са само част от съставките, които могат да се намерят в валерианата. Пълният състав може да варира в зависимост от вида на растението и условията на отглеждане. Също така, извличането на валерианата може да бъде различно, което влияе на съдържанието на активните съставки в продукта.

Най-често билката се употвебява под формата на извлек или таблети:

 • Чай от валериана:

Налейте 1 чаша вряща вода върху 1-2 чаени лъжички смляна сушена валерианова корен. Оставете да кисне покрито около 5-10 минути. Прецедете чая и пийте го преди лягане, за да подпомогнете съня си.

 • Екстракт от валериана:

Можете да закупите готов екстракт от валериана от аптека или магазин с хранителни добавки. Следвайте указанията на опаковката относно дозировката и начина на употреба.

 • Валерианови капсули:

Подобно на екстракта, можете да намерите готови капсули с валериана. Следвайте указанията на опаковката относно дозировката и начина на употреба.

Въпреки че валерианата се счита за относително безопасна, има някои противопоказания и предпазни мерки, които трябва да се вземат предвид:

 • Бременност и кърмене: Не се препоръчва употребата на валериана по време на бременност и кърмене, тъй като няма достатъчно изследвания за безопасността й по отношение на бебето.
 • Хора със заболявания на черния дроб или други бъбречни заболявания: Употребата на валериана може да повлияе на функциите на черния дроб и бъбреците, особено при дълготрайна употреба или при високи дози.
 • Индивидуална чувствителност: Някои хора може да имат алергични реакции или нежелани ефекти от употребата на валериана, затова е добре да се изпита малка доза преди да я използвате редовно.
 • Не се препоръчва комбинирането приемане с алкохол или барбитурати: Валерианата може да усили релаксиращите действия на алкохола или лекарствата за сън, което може да доведе до прекомерна сънливост и неясност.

Препоръчително е да се консултирате със специалист, преди да я използвате за медицински цели.

Ако сте любител на билките и се интересувате от отглеждането на собствена валериана, можете да се насладите на тази красива билка във вашата градина или да се насладите на полезните й свойства с чай от Българската Чаена Компания.

Вашият коментар за: „Валериана – доза спокойствие от природата“

Полетата отбелязани с * са задъжителни.


bg_BG